Агенцията по кадастър “пазарувала” автомобили с нагласени поръчки

Агенцията по геодезия, картография и кадастър е пуснала две нагласени обществени поръчки за луксозни автомобили, съобщи независимият депутат Георги Кадиев.

По думите му и в двата случая критериите са направени така, че на тях да отговаря само един определен автомобил. Цените на закупените автомобили са съответно 73 000 и 79 000 лева.

Част от изискванията на Агенцията по кадастър са автомобилите да имат електрическа пета врата, сензор за дъжд, подлакътници между предните и задните седалки, механични щори за страничните стъкла и комплект стелки.

В рамките на половин година Агенцията по геодезия, картография и кадастър пуска две обществени поръчки за луксозни автомобили, които трябва да обслужват дейността на агенцията. И в двата случая поръчката е пусната като обществена покана, която не може да се обжалва, каза Кадиев. Последният случай е от март тази година.

“Критериите са направени така, че да отговоря една точно определена марка автомобили. Аз получих сигнал за това преди да е обявен победителят. И в този сигнал ми казаха кой ще е победител. Само една фирма се явява. Това е втора поръчка след подобна, направена през ноември 2015 г., пак за луксозен автомобил. Условията пак са направени така, че да отговаря само една кола. Явява се пак само един кандидат. Нагласена работа”, коментира още Кадиев.

Едната избрана кола струва почти 73 000 лева, а другата 79 000 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни какви са причините за закупуването на двата автомобила: “Бързане, спешна необходимост от автомобили, остарял автомобилен парк и необходимостта от обновяването му. Договорите са реализирани, автомобилите са доставени и се ползват от службите на агенцията, единия автомобил се използва от директора”.

Павлова обаче е категорична, че в двете поръчки има проблем що се отнася до тяхната целесъобразност. Затова са наложени и санкции на отговорните служители.

Източник: www.dariknews.bg


top