300 млн. лв. в хазната от длъжници, спечелили обществени поръчки

пари

300 млн. лв.  забавени плащания към хазната е събрала държавата за година и половина вследствие на въвеждането на механизма ведомствата да се разплащат с изпълнителите на обществени поръчки единствено  след проверка за платени данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).  Този механизъм беше приет от правителството в края на 2014 г.

Нова информационна система вече функционира на сайта на Министерството на финансите. Тя дава възможност на министерства, агенции и общини да извършат проверка за задължения на техни контрагенти към НАП и Агенция “Митници”.  Чрез нея плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани едва след потвърждение от двете приходни агенции за това, че получателите на плащанията нямат публични задължения.  А обаче те имат такива,  данъчните и митничарите налагат обезпечителни мерки и приспадат част от плащанията от бюджета по договорите за обществени поръчки, обясниха от НАП.

“Прилагането на този модел се оказа много успешно. В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера”, каза Боряна Жилова,  директор на дирекция “Събиране” в НАП. На нейния екип е главната заслуга за разработването на софтуерната система. По думите на Жилова тази мярка е оценена като иновативна на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА) през април, и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Великобритания.

Инстрейд Застрахователен брокер припомня, че от април 2016 година българското законодателство допуска представянето на застраховка Финансова гаранция (Бонд) като алтернатива на банковата гаранция при кандидатстване и изпълнение на обществени поръчки. Разгледайте специализирания сайт Гаранция.com, за да се запознаете с този тип продукти и не се колебайте да се свържете с нас, ако имате въпроси или желаете да получите оферта.

 


top