Няма да има наказани в МОН за обществената поръчка за запалките

запалкиПросветното министерство повече няма да прави обществени поръчки за рекламни материали, сред които запалки, се зарече министърът на образованието и науката Меглена Кунева. От ведомството обещаха спряната скандална поръчка за 2 млн. лева за рекламни антистрес топки, табели, запалки и други материали да е изолиран случай, защото ценят всеки лев. Наказания обаче за въпросната обществена поръчка няма да има.

По подобни обществени поръчки са работили още шестима просветни министри и всички министерства, които имат оперативни програми, обясни образователният министър Меглена Кунева. Причината била в изискването на Европейския съюз да е ясно, че отпуснатите пари по определена програма идват именно оттам.

“Да не би някой да забрави да спомене, че дограмата в училище е поправена, благодарение на тази оперативна програма, че това, което правим в областта на науката, е благодарение на тези средства. Това е абсолютно изискване. Ако не го направим, трябва да връщаме парите за цялата програма“, каза Кунева.

Въпреки това тя решила да спре обществената поръчка, пусната в нейно отсъствие.

“Спрях поръчката за рекламни материали, защото трябваше да се създаде позитивно отношение към европейските средства. Искам нещата да бъдат по правилата. Аз не искам да контролирам обществените поръчки освен когато вие медиите не сте съгласни, че не е правилно избран артикулът, че могат да се направят нещата по-добре. Тогава аз на политическо основание ще спра тази поръчка, затова, защото отговарям за начина, по който министерството е възприемано”, отсече Кунева.

Инстрейд Застрахователен брокер припомня, че от април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка. Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.


top