8 млн. лева за обществени поръчки е обявила Българската православна църква

поръчкиПочти 8 млн. лева за обществени поръчки е обявила Българската православна църква за 8 години. Със средствата, които са отпуснати по различни европрограми в периода от 2007 до 2015 година., тя вдига нови храмове и възстановява стари.

Манастирите и църковните настоятелства обаче не кандидатстват пряко за финансирането, а чрез общините или чрез фирми. Троянският манастир „Успение Богородично” всъщност е единствената пряко обявена обществена поръчка, за която е сключен договор със спечелилия кандидат.

Оказва се, че се пести от осигуровките на монаси и монахини. В някои манастири им внасят само тези за здраве, но не и за пенсия. Мотивът бил, че като са се покалугерявали, са дали обет за нестяжение – да не притежават нищо. В други манастири пък не се плащат дори здравни осигуровки на всички лица в манастирите. Според ДАКСИ в регистъра за осигуряване, който към момента отчита вноските, направени до април включително, в някои обители осигуряват едно лице, при положение че там има двама монаси и продавачка на свещи, която е и чистачка.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.


top