Над милиард лева по проекти за развитие на общините догодина

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8Над 1 млрд. лева за финансиране на проекти за градско развитие ще отидат в общините през 2017 г. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„България е с най-добри темпове на работа по отношение на големите градове и инвестициите в тях съгласно новите правила на ЕК. Ние сме една от първите държави–членки на ЕС, които не само отчитат структуриране на междинни звена, но и оценени проекти“, каза тя.  До края на тази година трябва да бъдат одобрени 99 проекта по приоритетната ос за 39-те големи града. „До края на 2016 г. по тях могат да се направят и авансови плащания в зависимост от готовността на общините”, обясни Николова.

Основният ресурс по програмата обаче ще бъде изразходван през 2017 г., когато ще са готови обществените поръчки и ще се избират изпълнители. Проектите са основно за градска среда, транспорт, енергийна ефективност, за административни и жилищни сгради, градски транспорт, социална, културна и спортна инфраструктура.

„По втората приоритетна ос, касаеща по-малките градове, се отчита още по-сериозен напредък, като подадените проекти са до размера на бюджетната линия от 207 млн. лв.”, посочи Николова. Подадените проекти са 104, за 70 от които вече са сключени договори и изпълнението им може да започне още в края на годината. Те са за енергийна ефективност на жилищни кооперации и административни сгради.

До края на ноември трябва да приключат всички процедури по сключване на финансово споразумение с Фонда на фондовете за определените средства в програмата. За нисколихвено кредитиране на проекти за градско развитие, включително в туристическия сектор, са предвидени 12 на сто от бюджета на програмата.  Над 164 млн. лв. са предвидените инвестиции за реформа в здравеопазването и модернизация на спешната помощ.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.

 

 


top