Най-голяма е корупцията при обществените поръчки според бизнеса

%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b8Секторът на обществените поръчки е с най-голям  дял от корупционни практики. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

46 % от фирмите-участници в проучването са на мнение, че корупцията е най-голяма именно при публичните търгове.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.
Отново 46 на сто от представителите на родния бизнес отговарят с “да” на въпроса: “Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура?”. 48% казват “не”.

Голям брой компании са отказали да участват в проучването. Но и малкото фирми, които отговарят, казват, че нямат желание да съобщават за корупция. „Това е сигнал, че са разочаровани от последствията при подаването на такъв сигнал”, коментира Симеонов пред Би Ти Ви.

Според 78%  от анкетираните корупцията е сериозна пречка в бизнеса. Ето защо БТПП е създала раздел на сайта си за сигнали за корупция.

Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство – 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците – 47%, законодателна дейност – 43% и гражданско общество.

Изследването показва още, че корупцията в държавната администрация е 49%, а в общинската – 47%.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.


top