Скоро избират изпълнител за първия участък от АМ “Хемус”

%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bbТъргът за изграждането на първия участък от Ябланица до Боаза на АМ „Хемус“ е факт. Разглеждат се офертите и съвсем скоро ще бъде избран изпълнител, който да започне работа по строителство на първия участък от 10 км, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За вторият участък – от Боаза до разклона за Плевен и Ловеч, и след това продължението до Велико Търново, също е в ход тръжна процедура за избор на проектант, който да направи конкретен технически проект за трасето. Паралелно с това ще се приеме и парцеларният план за отчуждаване на земите.

Целта е да се избере най-доброто трасе, тъй като първоначалният вариант изискваше строителството на много скъпи съоръжения, виадукти и тунели, по-големи от тези при Витиня, което много оскъпи и усложни проекта. Затова се търси оптималното трасе, с което да се минимизира тежката инфраструктура, като се запази възможността за проектна скорост и се избегнат защитените територии, обясни министър Павлова. „Търсим алтернативи, които съм убедена, че ще намерим догодина и веднага след това ще започнем процедура за избор на изпълнител“, допълни тя и посочи, че се работи и по строежа на магистралата и от изток на запад,  като вече се разглеждат офертите за строеж на 16 км от Белокопитово към Търговище.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.


top