Режат бюджета на община с поръчки в нарушение

%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b8Да се редуцира бюджетът на съответната община, ако се възлагат обществени поръчки в нарушение, предложи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията “Престъпление и злоупотреби с обществени поръчки в България, превенция, противодействие и анализ на корупционните рискове””, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Друг вариант за противодействие според него е прилагането на централизираното възлагане или отнемане на правото за възлагане и прехвърляне на процедурите в Центъра за обществени поръчки.

Глобите не възпират възложители да правят нови и нови обществени поръчки в нарушение, посочи Дончев. По думите му за пресичането на лошите практики се върви към въвеждането на електронни обществени поръчки. Друга ефективна мярка според него е активното гражданско общество, което реагира бързо при проблеми.

„Ако въоръжим гражданите с повече информация, с базисна грамотност, те биха могли да бъдат наши съюзници. Те ползват всичко доставено, построено или предоставена услуга. Когато има разминаване между поръчано и получено, когато има очевидно несъответствие между цената и стойността на придобитото, когато има конфликт на интереси, който не е очевиден документално, тук най-големият ни съюзник са гражданите”, каза Дончев. По думите му има случаи, при които всяка трета или четвърта процедура е с тежък порок и то неслучайно. „Има случаи, при които контролните органи откриват по няколко тежки нарушения на годишна база. В крайна сметка, въпреки санкциите, същият възложител продължава да възлага по същия начин”, посочи вицепремиерът.

5 000 са възложителите, 22 хиляди са изпълнителите през обществени поръчки за 7 милиарда лева годишно.

Около 50 процента от пазара на обществените поръчки са пада на строителството, като 40 фирми поемат повече от 60 на сто от финансовия ресурс. Статистиката е сама по себе си предпоставка за корупционен риск.

Промените, които се обмислят, не присъстват в новия закон, но могат да бъдат регламентирани, посочи Дончев.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.

 


top