Ще договаряме по-евтини лекарствени продукти с Румъния

%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b8Двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти здравният ни министър Петър Москов и министърът на здравеопазването на Румъния Влад Войкулеску днес в Букурещ, съобщиха от пресслужбата нa Министерство на здравеопазването.  Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.

Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд. България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти  за постигане на финансови отстъпки.

„Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение”, каза Москов. По думите му  през 2016 г. у нас има 16 процента ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. „За тези нарастващи разходи обаче, осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи, ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния. Това споразумение ще ни даде възможност заедно да постигаме по-изгодни условия за фондовете на двете държави, а прекият резултат ще бъде, че ще осигурим по-добър достъп на нашите пациенти. С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти”, посочи Москов.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.

 


top