Тол таксите пак се отлагат

 

Въвеждането на системата за електронни винетки и тол такси, което трябваше да стане факт през 2018 година, отново се забавя. Причина за това са поредните жалби срещу пуснатата за целта обществена поръчка.

Нови три жалби срещу обявената обществена поръчка са депозирани в Комисията за защита на конкуренцията на 14 и 15 ноември. По тази причина поръчката отново е временно спряна. На 14 ноември жалба е внесла фирмата “Ерба 96” ООД, която вече веднъж обжалваше процедурата. Както и при първата й жалба и този път компанията атакува срока за внасяне на офертите. Другата фирма, подала жалба във вторник, е “ВИТРОНИК Д-Р ИНЖ. ЩАЙН БИЛДФЕРАРБАЙТУНГСЗЮСТЕМЕ” ООД. Търгът се обжалва и от “ТОЛЛНЕТ” АД.

 

Обществената поръчка за тол системата бе обявена през април, но оттогава неколкократно бе спирана заради жалби. Тя бе възобновена на 9 ноември, след като КЗК отхвърли последните няколко жалби, но само дни по-късно се появиха нови възражения срещу търга, който е на стойност 200 млн. лв.

 

Срокът за подаване на офертите е едно от най-спорните условия на обществената поръчка за тол такси. Въпреки сложността на поръчката, последният обявен от АПИ срок бе 17 ноември, или едва една седмица. Участието в търга обаче е свързано с множество документи и подготовка, което е и причина за чести обжалвания от страна на някои компании.

 

Едно от законовите изисквания за изпълнение на обществени поръчки е и предоставянето на задължителна гаранция за изпълнение и качество. Тя може да бъде под формата на парична гаранция, банкова гаранция или Застраховка Гаранция – БОНД. Застраховката е най-актуалният инструмент в момента, тъй като предоставя удобства и гъвкавост за изпълнителя и работи в интерес на успешното и качествено изпълнение на поръчката. Застраховката се предлага от три компании на българския пазар чрез Инстрейд Застрахователен брокер. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top