Обществените поръчки след оставката

Две седмици след 16 ноември, когато Народното събрание гласува оставката на правителството, осем министерства и управлявани от тях ведомства, са обявили 13 обществени поръчки. Покупка на компютри, тонери, шредери – устройство за унищожаване на документи, самолетни билети, автомобили и награди за участниците са сред нещата, за които ще бъдат отпуснати средства от държавния бюджет преди Коледа.

На 14 ноември сайтът на агенцията за обществени поръчки не работеше до късния следобед. Достъп имаше след 17 часа, когато на него имаше 43 нови обществени поръчки – от министерства – 13, от общини, болници и други ведомства. На следващия ден се появиха още 75 поръчки, а до 21 ноември на сайта бяха качени нови 138.

Разпечатай това

За доставка на тонери и “други консумативи за печат за копирни и печатащи устройства” Министерството на финансите ще плати 16 млн. лв, а възложител е министърът в оставка Владислав Горанов. Целта на поръчката е сключване на “рамково споразумение с 5 лица”за срок до 18 месеца. Поръчката е с три обособени позиции, като за първите две са посочени марките тонери, а за третата изискването да бъдат “съвместими (неоригинални) и да са произведени за конкретните марки и модели копирни и печатащи устройства”. Поръчката е изпратена до агенцията на 24 ноември и е обявена четири дни по-късно.

Седмица след като Народното събрание гласува оставката на кабинета, министърът на икономиката Божидар Лукарски е възложил обществена поръчка за купуване на копирна, компютърна и периферна техника. Стойността без ДДС е 138 хил. лв. Част от тази сума е от бюджета на министерството и с нея ще бъдат купени 3 копирни машини, 19 принтера и 75 монитора. Двадесет и един шредера и 16 преносими компютри ще бъдат платени по програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Близо 20 млн. лв. без ДДС ще плати Министерството на вътрешните работи за за изработка и български лични документи по образци. Осовното изискване е документите да разполагат с определени защитни елементи и електронен носител на информация (ЕНИЕ) с “съответната операционна система” STARCOS. Наличние на изключителни авторски права върху системата, както и върху защитния елемент STEP® има немската компания ВЕРИДОС ГмбХ. По тази причина до нея е изпратена покана за участие в процедурата.

Повече вижте на DNEVNIK.BG


top