Румънци се готвят за победители в обществена поръчка на БДЖ за 137 млн. лв.

обществена поръчка на бдж

Румънска фирма е на път да спечели най-голямата обществена поръчка на БДЖ на стойност 137 млн. лева. Обявеният на 3 януари конкурс е за извършване на техническа поддръжка на най-новите мотрисни влакове на държавните железници, пише „Дневник“.

 

Въпросните дизелови мотрисни влакове (ДМВ) серия 10 и електрически мотрисни влакове (ЕМВ) серии 30 и 31 на компанията „Сименс“ не са поддържани от 2008 г. насам. Причината е прекратен договор с производителя по време на правителството “Сакскобургготски”. Тогавашното ръководство преценило, че БДЖ може сами да се справят с поддръжката, което се оказало на практика невъзможно.

 

В България от 2002 г. не съществува завод за ремонт на влакове. Това обясни изпълнителният директор на “БДЖ Холдинг” Владимир Владимиров. Такава фирма обаче има – частната „Експрес Сервиз“ ООД, която се намира в Русе.

 

Проблемът е, че тя не притежава необходимите сертификати за ремонт на посочените в конкурса мотриси. Според управителя Цветелин Колев, процедурата за получаване на тези сертификати изкуствено се забавя, за да може поръчката да се даде на чужда фирма. Затова и за победител се готви румънската фирма „Ремарул“, базирана в Клуж. Тя е единствената в северната ни съседка, която притежава исканите сертификати. Интерес към проекта имала и швейцарската компания „Щадлер“. Поради отдалечеността си от България обаче, тя няма шанс да спечели поръчката, уточни Колев. По този начин румънската фирма остава фаворит за спечелването на търга.

От април 2016 година, гаранцията на обществени поръчки може да бъде под формата на банкова гаранция, парична гаранция или застраховка гаранция. Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е най-съвременният продукт, който предлага гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя, така и за възложителя на обществената поръчка. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top