Обществена поръчка за 118 нови автобуса в Пловдив e спряна заради три жалби

обществена поръчка

Три жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спряха обществена поръчка за 118 нови автобуса на градския транспорт в Пловдив на стойност 39 млн. лева. Конкурсът е за намиране на нови превозвачи, които да обслужват 13 линии в града, които изтичат през месец май, пише Dnes.bg.

 

Търгът беше обявен още през ноември миналата година. Към момента жалби в КЗК са подадени от  фирмите “Емилия 98” ООД, “Детелина – Дрита” ЕООД и “Комексмаш – Васил Пиронков” ЕООД.

 

Срокът на новия договор е за 10 години. За да се отпуши процеса, се очаква решение от КЗК. Не са посочени точките, за които се отнасят подадените жалби.

Изисквания към изпълнителите

Изискванията за новите автобуси са за задължително наличие на технически изправни климатични системи, както и да бъдат в съответствие с екологична категория Евро 5. Очаква се и до началото на новия договор електронното таксуване да замени кондукторите. С обществената поръчка се търсят автобуси за линиите 1, 6,7,15,16,18,29, 37, 44, 66, 99, 116 и 222.

 

Договорът за новите автобуси обаче ще дава възможност за прекратяване или промяна на отделни линии и маршрути в случай на прекрояване на цялата транспортна мрежа. Според заместник кмета по транспорта в Пловдив Златин Велев, това не е възможно. По думите му е необходимо условията по спирките да бъдат различни и да има възможно за прикачване. „Това включва топла връзка между спирките и къси разстояние. В момента такава има само на Централна гара“, посочва Велев.

 

Припомняме, че съгласно промените в Закона за обществени поръчки от април 2016 г., гаранцията за качество и добро изпълнение може да бъде под формата на парична гаранция, банкова гаранция или застраховка гаранция. Застраховка Гаранция (БОНД) е най-съвременният продукт, който се предлага на българския пазар от три застрахователни компании чрез Инстрейд Застрахователен брокер. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top