Столичната община търси кой да почиства три от най-големите райони в София

До края на януари в Столичната община събира оферти от кандидатите, които искат да поемат почистването в районите “Овча купел”, “Витоша”, “Младост” и част от “Триадица”. Поръчката за избор на изпълнител е обявена в края на декември, като крайният срок за участие е 30 януари. Вече седма година тези райони, както и “Люлин”, се почистват от дружеството “ЗМГБ” (бивше “Заубермахер България”). Договорът с изпълнителя е сключен през 2010 г. и изтича през април тази година.

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции. В първата се търси фирма, която да почиства районите “Овча купел” и “Витоша”, а във втората попадат “Младост” и район “Триадица” без централната част (между улици “Витоша”, “Позитано” и булвердите “Христо Ботев” и “Патриарх Евтимий”). Общата прогнозна стойност е 79 млн. лв. без ДДС.

Максималният брой точки, който може да получат кандидатите е 100, като 30 са за техническото предложение и 70 – за цената. Срокът на договорите е 60 месеца, а максималният допустим брой кандидати е 2, като те могат да подават оферти само за една обособена позиция.

 

Почистването в панелените квартали

В момента най-големите райони на София – “Младост”, “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша” и “Триадица”, без централната част, се почистват от акционерното дружество “ЗМГБ”, по силата на договор сключен със Столичната община през 2010 г.

Почистването на район “Люлин” не фигурира в конкурса. От пресцентъра на Столичната община обясниха, че за почистването на “Люлин” е сключен рамков договор с общинското дружество “Чистота Искър”.

В средата на миналата година Йорданка Фандъкова оповести, че Столичната община има намерение през 2020 г., когато всички договори с концесионерите изтекат, почистването на София да бъде възложено изцяло на “Чистота Искър”. В момента общинското дружество се грижи за почистването на районите “Красно село” и “Красна поляна”.

Дружеството обаче е обект на прокурорска проверка, след като през декември Йорданка Фандъкова съобщи, че дирекция “Вътрешен одит” е установила, че то е възлагало обществени поръчки към частни фирми за дейности, които вече са му били възложени от Столичната община чрез вътрешни споразумения.

 

Кой чисти София

“Чистота Искър” е избрана за изпълнител на почистването в “Красна поляна” и “Красно село” за срок от 5 години с договор от 2015 г. През март 2014 г. Столичната община обяви конкурс за почистването 20 района в града, като общата сума по него е малко над 246 млн. лв. без ДДС. Поръчката беше прекратена за кратко поради обжалвания на процедурата от 4 компании. Проверка на Комисията за защита на конкуренцията ги отхвърли. Така през март 2015 г. бяха сключени договори с избраните изпълнители – три сдружения и две еднолични дружества.

Да почиства шест от районите на София – “Средец”, “Лозенец”, Студентски”, ‘Възраждане”, “Оборище” и “Триадица”- център бе избрано сдружението “Титан София Център 1”. Общата сума на договорите на общината със сдружението за 6-те района е малко над 66 мнл. лв. без ДДС.

В състава на “Титан София Център 1” влизат “Титан БКС” ООД и “Търговски център Тракия” АД, в чиито съвет на директорите са Кирил и Георги Домусчиеви. Дружеството “Титан БКС” е собственост на “Екобул рисърч” ЕООД, което през април 2016 г. е прехвърлено на Гаяна Стоянова, родена през 1996 г., се вижда от Търговския регистър.

В четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столичната община ще глоби сдружението “Титан София Център 1” заради лошото почистване на снега на бул. “Цариградско шосе” във вторник.

Другото сдружение, в което участват братя Домусчиеви е “Титан София Изток 1” . То се грижи районите “Искър”, “Кремиковци”, “Панчарево”, “Връбница”, “Нови Искър” и “Банкя” да са почистени от смет и сняг. Сумата за тези дейности е 75 млн. лв. без ДДС. В сдружението участват дружествата “Нелсен Чистота” и “Ай Ес Ви Трейд”
Собственик на “Нелсен Чистота ” е “Титан Интернешанъл Холдинг”, което е притежание на Иво Иванов и Димитър Борисов. По информация на “Капитал” дружеството “Ай Ес Ви Трейд” е финансирано с кредит от компания на братя Домусчиеви.

Поръчката за почистването на “Изгрев”, “Слатина” и “Подуяне” е спечелена от едноличното дружеството “А.С.А.България”. Посочено е, че за “Слатина” ще бъде използван подизпълнител – “Астон Сервиз”, а в “Изгрев” тази роля ще има акционерното дружество “БАКС-99”. Сумата по договора за 5-те години е почти 46 млн. лв. без ДДС.

Чистотата на районите “Илинден”, “Сердика’ и “Надежда” е грижа на консорцуима “АЕС-Х ГРУП”. В него участват дружествата “АЕС – Х”, “РТК”, “Еко Ресурс-Р” и “БКО”. Договорът на консорциумa с общината е за 32 млн. лв. без ДДС.
До 2009 г. в управата на “АЕС – Х” е влизала Ина Красимирова Арсова – дъщеря на Красимир Арсов, бивш съветник от Столичния общински съвет. Арсова е била и съдружник до 2010 г. в “БКО”, заедно с Димчо Китов – настоящ едноличен собственик.

Почистването на София да бъде отдадено на концесии на частни дружества е идея на Красимир Арсов, която се осъществява в края на 90-те години. Така за почистването на града започват да отговарят дружества като “Новера” на Румен Гайтански и “Титан АС” на Димитър Борисов.

Арсов е свързан и с дългогодишния директор на общинското дружество “Чистота Искър” Павел Граматиков. Проверка в Търговския регистър показва, че двамата са били съдружници акционерните дружества “Младост”, “МДЗ – Балша”, “Роял Стоун” и в “Тезбус” ООД.

Граматиков ръководи “Чистота Искър” в продължение на 13 години, като подава оставка през 2012 г., след като проверка на Столичната община установява, че дружеството е наемало подизпълнители за възложени й дейности, на което е нямала право.

Източник: Капитал


top