Държавата прави по близо 60 обществени поръчки на ден

Обществени поръчки

Анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) посочва, че средно на ден се правят по близо 60 обществени поръчки в България. Средната стойност на всяка от тях е 20 млн. лева, показват данните за всички търгове, проведени в периода 2007 – 2015 г.

 

За целия период са осъществени над 170 хил. процедури по Закона за обществените поръчки, за които са изхарчени повече от 62 млрд. лева. Като разходи от бюджета на държавата за търгове се отделят повече от 20%. Около 8-9% от брутния вътрешен продукт на страната отива за обществени поръчки.

Изпълнителите на обществени поръчки

Наблюдава се висока концентрация на договорите в малка част от изпълнителите. Данните сочат, че 10% от изпълнителите печелят 71% от търговете на стойност 85% от сумата на всички договори, които са подписани за 7-годишния период. За възложителите е валидна почти същата концентрация – 10% от тях възлагат 73% от обществените поръчки на стойност 90% от сумата на всички договори, подписани между 2007 и 2015 г.

 

Оказва се, че най-скъпите търгове са направени през 2009 и 2013 г. Не се наблюдава обаче значима разлика в разходите за поръчки на 6-те отделни правителства, които са управлявали в отчетния период.

 

Анализът на ИПИ сочи, че най-скъпите обществени поръчки са за транспортни и инфраструктурни проекти. Най-големите търгове са в строителството. Най-много поръчки са във фармацевтиката и медицинската апаратура.

 

В Топ 10 на изпълнителите на обществени поръчки влизат БДЖ – Пътнически превози ЕООД – София, Софарма Трейдинг АД, Медицинска техника инженеринг, Фьоникс Фарма ЕАД, Петрол АД – Ловеч и др.

 

Възложителите на обществени поръчки

Най-големите възложители за периода са Министерството на транспорта, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), „Метрополитен” – София, Национална компания „Железопътна инфраструктура”. В топ 10 на възложителите влизат и Марица Изток 2 и АЕЦ Козлодуй, както и 2 общини – Варна и Столична община. От общо близо 44 хиляди обществени поръчки в общините 16 хиляди са за услуги, 15 хиляди – за строителство, а 13 хиляди – за доставки.

 

Целия анализ на ИПИ може да видите тук.

 

Обществените поръчки са един от най-ефективните начини за разходване на бюджетен ресурс. За качествено изпълнение Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция (БОНД). Тя осигурява гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя, така и за възложителя на обществената поръчка. За професионална консултация и оферта се свържете се с нас.


top