Служебният кабинет ще решава търга за лекарства на стойност 1,3 млрд. лева

търга за лекарства за 1,3 млрд. лева

Служебният здравен министър ще решава дали да се проведе търга за лекарства на стойност 1,3 млрд. лева, който Петър Москов пусна по време на управлението си. Обществената поръчка все още не е тръгнала, тъй като се очаква КЗК да се произнесе по подадени жалби от две компании срещу условията на процедурата, пише Капитал.

 

Планира се с търга 145 държавни болници да се снабдят с лекарства и медикаменти за 2 години напред. След внесените жалби в КЗК, министърът в оставка сам спря процедурата, докато Комисията не се произнесе.  Това означава, че служебният министър ще реши какво да се случи с обществената поръчка – да я коригира и да продължи процедурата или да изчака решението на КЗК.

 

Търгът е един от най-големите на здравното министерство досега. Той беше обявен броени дни преди края на мандата на правителството и предизвика редица недоволства. Главната цел на търга за лекарства е да се договорят по-ниски цени за по-голямо количество медикаменти чрез централизирано провеждане на поръчки. Как ще се развитие процедурата ще зависи от служебния кабинет.

 

Припомняме, че през ноември Москов и здравния министър на Румъния съобщиха за двустранно споразумение за договаряне на отстъпки от скъпоструващи медикаменти. Идеята е двете страни да обединят усилията си за постигане на финансови отстъпки при общи споразумения с търговци на лекарства.

 

Гаранция за изпълнение на обществени поръчки

За да се гарантира доброто изпълнение на обществените поръчки, задължителната гаранция вече може да бъде под формата на застраховка гаранция. Широко използван инструмент в Европейския съюз и други страни е Застраховка Финансова гаранция, която у нас се предлага и от Инстрейд Застрахователен брокер Свържете се с нас за повече информация и оферта.


top