Служебният здравен министър проверява съмнителна обществена поръчка за 27 млн. лева

обществена поръчка на здравното министерство

Обществена поръчка на здравното министерство за ваксини на стойност 27 млн. лева ще бъде гледана под лупа от новия служебен министър, пише Дарик. Илко Семерджиев, който влезе в длъжност на 27 януари като част от служебното правителство на президента Румен Радев, ще проверява търга, който Москов обявил в последния си работен ден на длъжността.

 

Оказва се, че конкурса бил пуснат часове преди Семерджиев да оглави Министерството на здравеопазването. Служебният кабинет разбрал за поръчката едва в събота. Само преди 2 месеца две обвинения за престъпления по служба срещу Москов бяха повдигнати от прокуратурата. Те бяха свързани със споразумение с Турция от преди година относно бартер на ваксини.

 

“В събота още екипът беше свикан и започнахме работа. Установихме действително, че тази поръчка е обявена в последния ден преди ние да застъпим. Разпоредих се да се изучи много внимателно материята по трудовото досие, особено количествените показатели на поръчката за ваксини, защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да пропускаме за напред”, каза Семерджиев.

Новият търг за ваксини

Новата обществена поръчка предвижда закупуването на шест, пет и четиривалетни ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хепатит В, както и закупуване на серуми срещу бяс и коремен тиф.

 

“Тъй като очевидно ваксините, които предстоят да бъдат доставени, те ще бъдат доставени за текущата 2017г. Ние търсим допълнителен механизъм, така че да съумеем да направим поръчки и за следващите 2 години т.е. да имаме една тригодишна перспектива, така че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години. В този смисъл бих искал да кажа, че някои от ваксините в сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината ние да търсим механизъм да ангажираме количества и за в бъдеще, а не само за текущата година”, допълни служебният министър.

 

Освен въпросната обществена поръчка, служебното здравно министерство ще решава и търга за лекарства на стойност 1,3 млрд. лева, който беше спрян заради жалби в КЗК.

 

Инстрейд Застрахователен брокер припомня, че за добро и качествено изпълнение на обществени поръчки, гаранцията може да бъде прична, банкова или под формата на застраховка. Новията инструмент Застраховка Финансова гаранция предлага изгодни условия както за възложителя, така и за изпълнителя. Свържете се с нас за повече информация и оферта.


top