Искат преразглеждане на съмнителна обществена поръчка на БДЖ

обществена поръчка на БДЖ

Преразглеждане на обществена поръчка на БДЖ и спиране на продажба на активи на компанията – за това настоява Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, съобщава Нова Телевизия. От служебният министър се изискват вземането на спешни мерки с цел да се работи за подобряване на тежката ситуация в железниците.

 

Става въпрос за обявения на 3 януари конкурс е за извършване на техническа поддръжка на най-новите дизелови мотрисни влакове на БДЖ. В писмо до служебния министър, гражданското сдружение настоява за преразглеждане, редакция или прекратяване на търга, поради съмнения за опорочаване.

 

Припомняме, че въпросните дизелови мотрисни влакове (ДМВ) серия 10 и електрически мотрисни влакове (ЕМВ) серии 30 и 31 на компанията „Сименс“ не са поддържани от 2008 г. насам. Причината е прекратен договор с производителя по време на правителството „Сакскобургготски“. Тогавашното ръководство преценило, че БДЖ може сами да се справят с поддръжката, което се оказало на практика невъзможно.

БДЖ във фалит?

От сдружението се обявяват и за прекратяване на продажбата на активи на БДЖ. Настоява се за стартиране на спешни публични преговори с кредиторите на дружествата, както и за пълен анализ на задълженията да предприятията за 2000 – 2016 г. Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изразява готовност за съдействие на служебния министър.

 

Междувременно, първият частен синдикат в БДЖ поиска оставката на цялото ръководство на компанията. Като причини се посочват  нарушения при сключване на договорите за застраховка в железницата, продължаващото водене на БДЖ към ликвидация, както и ощетяването на железниците с милиони левове.

 

Инстрейд Застрахователен брокер предлага най-съвременният продукт, който осигурява гъвкавост и изгодни условия при изпълнението на обществени поръчки.  Застраховка Гаранция (БОНД) е добра алтернатива както за изпълнителите, така и за възложителите на търгове. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top