ЦИК с готовност за обществена поръчка за машинно гласуване в над 12 000 секции

обществена поръчка за машинно гласуване

За предсрочните парламентарни избори на 26 март Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да осигури машини за гласуване във всички над 12 000 секции в страната. Това стана ясно след решение на ВАС по подадени жалби отпреди няколко дни. Съдът отмени решение на Избирателната комисия, според което и на тези избори само 500 секции да бъдат осигурени с машини за гласуване.

 

В решението си от ВАС е възприел мотивите от жалбите, че съгласно чл. 206 от Изборния кодекс и двата начина на гласуване са равностойни. Във всяка секция избирателят трябва да има избор да гласува или машинно, или с хартиена бюлетина, пише Капитал.

Експертите казват…

Редица експерти обаче заявиха, че срокът до изборите е изключително кратък, за да се подготви и проведе обществена поръчка и да се осигурят всички необходими гаранции за сигурност. 6 месеца са необходими на ДАНС, за да се направи цялостна проверка на машините за гласуване.

 

“ЦИК няма право на преценка, тъй като законът я задължава да осигури правото на избирателите да гласуват с бюлетина за машинно гласуване. Доводите за физическа невъзможност това да стане са неотносими към съдебното производство”, пише в решението на съда, разпратено от депутатите от  “Нова република”.

 

Осигуряването на машините за гласуване на изборите беше задължение на Министерския съвет до края на май 2016 г., а не на ЦИК. След промени в Избирателния кодекс, това задължение вече е възложено на Комисията. Остава обаче проблемът как за два месеца ще бъде изпълнено решението на ВАС за машинно гласуване във всички секции.

 

Гаранцията за качествено изпълнение на обществени поръчки може да бъде под формата на парична гаранция, банкова гаранция или застраховка. Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е добро решение както за изпълнителите, така и за възложителите на търгове. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top