БДЖ пуска 3 големи обществени поръчки за 700 млн. евро

обществена поръчка на бдж

БДЖ ще стартира обществени поръчки на обща стойност около 700 млн. лева до края на месец март. С еврофондове ще се финансират три големи жп проекти, заяви Христо Алексиев – служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Алексиев обяви новите търгове по време на представянето на основните приоритети и задачи на своя екип до изборите в края на март.

 

С обществените поръчки БДЖ планира финансирането на модернизация на отсечките Костенец – Септември, София – Волуяк и Елин Пелин – Костенец. Именно това е един от приоритети на служебния министър и екипа му. Другият приоритет е насочен към заварените проекти и обществени поръчки на БДЖ.

 

„Ще работим основно в две направления – приключване на проектите от стария програмен период и стартиране на новите проекти, за да не се допуска закъснение в предварително заложените графици. До края на следващия месец трябва да бъдат представени от бенефициентите всички доклади за приключване на проектите по ОП „Транспорт” 2007 – 2013 г.“, заяви Алексиев.

 

Служебният министър допълни, че ще се разглеждат възможностите за краткосрочно рефинансиране на задълженията на БДЖ. По думите му, железниците са в критично състояние.

 

„Разпоредил съм прекратяване на рамковото споразумение на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за ремонт и рехабилитация на железопътна инфраструктура”, каза още Алексиев. Според него, процедурите трябва да се възлагат с търгове, за да има равнопоставеност между всички фирми и повече конкуренция при избора. Това, от своя страна, би довело до по-добра цена и качество.

Гаранция за изпълнение на обществени поръчки

За сключване на договор с избран изпълнител на обществена поръчка е задължително предоставянето на гаранция за изпълнение на договора и за гаранционна поддръжка.

 

Освен под формата на парична или банкова гаранция, те могат да са под формата на Застраховка Гаранция, която бе въведена в ЗОП през април 2016 г. Застраховките на гаранции са удобен и съвременен продукт, широко разпространен в западна Европа. За информация и оферта, свържете се с Инстрейд Застрахователен брокер.


top