МВР купува още системи за наблюдение на границата с търг за 2,5 млн. лева

мвр пуска търг за наблюдение на границата

С обществена поръчка за над 2,5 млн. лева МВР ще закупи още камери за наблюдение на външните ни граници. Това съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Предметът на поръчката е „Доставка на три мобилни системи за наблюдение”. Сумата, която се прогнозира за закупуването, е в размер на 2 552 319 лв. без ДДС.

 

Видеокамерите ще се използват за установяване или недопускане на незаконно преминаване на държавната граница. С допълнителните системи за наблюдение, МВР цели също да придобие своевременно изпреварваща информация за готвещо се нарушение по границите на страната.

 

Новите мобилни системи ще се използват от граничните патрули за наблюдение на отделни участъци от външните граници. От МВР съобщават, че с използването им ще се повиши възможността за противодействие на миграционния натиск по външните граници на ЕС.

 

Търговете на МВР досега

Процедурата за новата обществена поръчка на МВР идва само дни след встъпването в длъжност на служебния вътрешен министър Пламен Узунов. В първите дни на поста той заяви, че МВР не е организирало до 19 януари нито една от предвидените 31 обществени поръчки, свързани с европейските средства за охраната на границата. Узунов посочи, че първите девет поръчки са били обявени от 19 до 25 януари и предстои обявяването на останалите 22.

 

Вероятна причина за забавянето е липсата на административен капацитет, каза още министърът. По думите му, към момента не се наблюдава сериозен миграционен натиск по границите на страната ни.

 

Инстрейд Застрахователен Брокер припомня, че е задължително предоставянето на гаранция за изпълнение на договора и за гаранционна поддръжка при всяка обществена поръчка. Застраховка Гаранция, въведена в ЗОП през април 2016 г., е един от вариантите наред с парична или банкова гаранция. Застраховките на гаранции са удобен и съвременен продукт, широко разпространен в Западна Европа. За повече информация и оферта, свържете се с Инстрейд Застрахователен брокер.


top