Искат спиране на обществената поръчка за магистрала „Струма“

Спиране на обществената поръчка за ЛОТ 3.2 от магистрала „Струма“

Спиране на обществената поръчка за ЛОТ 3.2 от магистрала „Струма“ и преразглеждане на плана за изграждане на пътния проект– за това се обявиха от неправителствената инициатива “Граждани за устойчиво развитие”, предаде БГНЕС. Членове на сдружението излязоха с ново предложение за изграждане на участъка от АМ „Струма“.

 

Настоящият план включва идеята трасето при Кресна да бъде разделено на две – в едната посока колите да се движат по сегашния път Е79, а в другата – по ново трасе на височина 750 метра в планината.

 

Според архитекти, членове на сдружението, този план не е рентабилен и ще доведе до проблеми при движението и изкачването на тежкотоварния трафик на такава височина. Те посочиха, че заложеният в настоящия проект наклон от около 6% е прекалено висок за ТИР-овете и това ще наложи преминаването им от други маршрути.

Ново предложение за АМ “Струма”

От неправителствената организация предлагат нов план за изграждане на участъка –  според тях е удачно пътна и железопътна магистрала да минава през поредица “светли” и “тъмни” двуетажни тунели през дефилето. Тунелите ще бъдат широки и ще се състоят от три платна за движение във всяка посока. Планът ще позволи на влаковете да минават с до 200 км в час през Кресненското дефиле, посочи инженер Румен Марков.

 

Стойността на този проект би била с 50% по-висока от сегашното предложение на пътната агенция. На 11 март сдружението ще поиска да има местен референдум в Кресна за трасето на магистрала “Струма” като се очаква да бъде подкрепен новият проект.

 

Все по-често в Европейския съюз се ползва гаранция застраховка за осигуряване на качествено изпълнение на обществените поръчки. Припомняме, че от април 2016 година, гаранцията на обществени поръчки може да бъде под формата на банкова гаранция, парична гаранция или застраховка гаранция.

 

Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е най-съвременният продукт, който предлага гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя, така и за възложителя на обществената поръчка. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top