ЦИК отмени обществената поръчка за машинно гласуване

обществена поръчка за машинно гласуване

Единственият кандидат за изпълнител на обществената поръчка на ЦИК за доставяне на машини за гласуване във всички избирателни секции, не отговаря на изискванията. Фирма „Лирекс“ е отстранена от участието в търга въз основа на доклад на техническата комисия.

 

Поради това ЦИК прекратява цялата обществена поръчка за изборите на 26-и март. В търга е посочен 10 март като краен срок за доставка на устройствата. 17-и март пък е денят,  до който трябва да стане инсталирането на софтуера. Кандидатът за изпълнител обаче е посочил, че не може да достави машините по-рано от 20-ти март.

 

Освен това, фирма „Лиеркс“ не се ангажира да достави устройствата, нужни за избирателните секции в чужбина. Кандидатът се заема да организира обучение за районните комисии, но не за секционните комисии. Всичко това довежда до препоръката за отстраняване на фирмата и прекратяване на поръчката.

 

„По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно – с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно”, допълни Пенев и подчерта, че е имало „до 50%” риск от неизпълнение на поръчката за машините.

 

Процедурата за обществената поръчка на ЦИК за 12 500 машини за гласуване беше официално открита на 11 февруари. Прогнозната стойност на търга беше 12,5 млн. лева без ДДС. Максималната е 15 млн. лева без ДДС.

 

Гаранция за изпълнение на обществени поръчки

Инстрейд Застрахователен брокер предлага един от най-съвременните продукти на пазара – застраховка гаранция. Той служи за осигуряването гъвкавост и изгодни условия при изпълнението на обществени поръчки. Застраховка Гаранция (БОНД) е добро решение както за изпълнителите, така и за възложителите на търгове. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top