Прекратиха обществена поръчка за магистрала Струма заради липсващи документи

обществена поръчка

Неочаквано беше прекратена обществена поръчка за част от магистрала Струма, която щеше да бъде най-скъпата поръчка в сектора досега – на стойност 250 млн. лева. Оказва се, че са изгубени важни документи на един от участниците, което възпрепятства пускането на процедурата, пише Дневник.

 

Става въпрос за строителството на тунел „Железница“, който се очаква да бъде най-дългият у нас. Частта от АМ „Струма“ трябва да бъде завършена до 2022 г. Прекратяването на търга обаче налага отлагането на началото на строителството поне до края на годината.

 

Освен изгубените документи на един от участниците, няколко са другите посочени нарушения, които са довели до решението на Агенция „Пътна инфраструктура“ за прекратяване на търга. Едно от тях е сгрешено разяснение, че прогнозната стойност от 250 млн. лв. може да бъде надвишавана. Според документацията оферти с по-висока прогнозна цена няма да бъдат отстранявани. Според експертите от АПИ това се счита за изменение на първоначалните изисквания по поръчката и се смята, че “може да доведе до необосновано високи предложения”.

 

Като друга причина за прекратяването е посочена възможността да се представя гаранция в евро, въпреки че стойността на търга е в левове. Според АПИ това смесване на валути противоречи на Закона за обществените поръчки дори да е по-удобно за чуждите участници.

Предимства на Застраховка Гаранция

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top