Откриха нарушения за 6,2 млн. лева в обществени поръчки

pari

Значителна сума пари са изгубени заради нарушения в процедури по обществени поръчки. Оказва се, че само за първите три месеца на 2017 година са нанесени вреди за над 6,2 млн. лева, пише „Стандарт“.

 

Финансовите загуби са установени след обстойна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проведена през периода януари-март тази година. Експертите  са направили 69 инспекции по подадени сигнали. Други 57 са въз основа на годишен план, утвърден от АДФИ.

 

Проверените обществени поръчки са 375, а общата им стойност е 143,23 млн. лв. Сред констатираните нарушения са непроведени или неоснователно проведени търгове. Именно те са причинили загуби в размер на над 6,2 млн. лева. Инспекторите са установили и  37 „индикатора за измама” по смисъла на Закона за държавна финансова инспекция, допълват от АДФИ.

 

Резултатите от проверките идват само преди броени дни след като беше публикуван доклад на Програма „Достъп до информация“ . В него беше констатирано, че съществуват пропуски при обявяване на резултатите от обществените поръчки у нас. Според експертите се наблюдават и пропуски при даването на информация за гражданите и коректността, с която се отговаря на запитванията по Закона за достъп до информация.

 

Гаранция за изпълнение на обществени поръчки

В България се изисква всеки изпълнител на обществена поръчка да предостави гаранция за изпълнение. Тя може да бъде под формата на парична гаранция, банкова гаранция или застраховка. Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е един от най-съвременните продукти на пазара. Той предлага гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя,така и за възложителя на обществената поръчка. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top