НАП въвежда онлайн система за органи, които провеждат търгове

Националната агенция по приходите (НАП) въвежда цялостна онлайн система за държавните органи и тези, които провеждат обществени поръчки. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов пред  „24 часа“.

 

Стана ясно още, че компаниите и гражданите, които се явяват на търгове, вече няма да има нужда да представят хартиени удостоверения, че дължат данъци. Над 200 000 юридически и физически лица ще се възползват от новите онлайн услуги. Те ще спестят значително време с възможността да проверяват  обществени поръчки през интернет.

 

Процедурите на НАП няма да бъдат изцяло електронни. Във всеки офис на приходната агенция ще има данъчни, които да обслужват клиенти, които нямат възможност да използват онлайн услуги.

 

Атанасов съобщи още, че новите услуги се въвеждат с персонален идентификационен код и за мобилни приложения. Онлайн процедурите ще позволят на гражданите да правят справки за платените данъци и през телефона.

 

В началото на годината служебното правителство предложи проект за нов Устройствен правилник на Агенцията по обществените поръчки (АОП), в който се предвижда създаването на нова дирекция „Електронно възлагане, стандартизиране и мониторинг“. Основните задачи на звеното ще бъдат да отговаря за разработването на форми за електронно попълване на информацията в регистъра. Ще се грижи и за поддържане на портала и самия регистър за обществените поръчки.

 

ГАРАНЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Припомняме, че промените в Закона за обществени поръчки от април 2016 година, гаранцията на обществени поръчки може да бъде в 3 форми.Това са: банкова гаранция, парична гаранция или застраховка гаранция.

 

Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е най-съвременният продукт, който предлага гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя, така и за възложителя на обществената поръчка. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.

 


top