Само 1,37% от европарите за борба с миграционния натиск са усвоени

обществените поръчи през 2016

От млн. общо 160 евро, едва 1,8 млн. са усвоени от еврофондове за борба с миграционния натиск по българските граници. Това представлява едва 1,37%  от финансирането, пише БГНЕС.

 

Близо 31 млн. евро от парите са предвидени за Международната организация по миграция, Държавна агенция за бежанците и Български червен кръст. Други 130 млн. евро са за дейности на МВР. Това става ясно от писмения отговор на бившия вече служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов до депутати от ГЕРБ.

 

До момента са започнати 53 процедури за възлагане на обществени поръчки в изпълнение на споразуменията за спешна помощ по Фонд “Вътрешна сигурност”. Общата им стойност е около 98 млн. евро. Подготвят се други 46 процедури за търгове на стойност 18 млн. евро. 15 договора на обща стойност 22,5 млн. евро са сключени към 25.04.2017 г. в резултат на проведени обществени поръчки.

 

8,19% са реално изразходваните средства за дейностите на Фонд “Убежище, миграция и интеграция”, което представлява около 2,8 млн. евро. Започнати са 13 процедури за обществени поръчки за 8,2 млн. евро. След обществени поръчки има сключени договори на стойност 1,6 млн. евро. Предвижда се пускането на още 34 процедури за 12,1 млн. евро.

 

За по-голяма прозрачност и актуална информация дирекция „Международни проекти“ в МВР изготвя справки за актуалния статут на обществените поръчки всяка седмица. Всеки месец експерти по международните проекти имат срещи с представители на структурите на вътрешното министерство, които изпълняват проектите.

 

ГАРАНЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Припомняме, че промените в Закона за обществени поръчки от април 2016 година, гаранцията на обществени поръчки може да бъде в 3 форми.Това са: банкова гаранция, парична гаранция или застраховка гаранция.

 

Застраховка Гаранция (БОНД) на Инстрейд Застрахователен брокер е най-съвременният продукт, който предлага гъвкавост и изгодни условия както за изпълнителя, така и за възложителя на обществената поръчка. Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top