Откриха нарушения при обществени поръчки на столични болници

Нарушения по обществени поръчки и сключване на неизгодни договори са най-честите нарушения на столичните общински здравни заведения. Това съобщи Дончо Барбалов, заместник-кмет на София с ресори здравеопазване и финанси, пред БНР.

 

През последните месеци Столичната община е засилила контрола на лечебните заведения по отношение на разходите и на качеството на предоставяната медицинска помощ, посочи Барбалов. По думите му в резултат на извършени проверки са подадени два сигнала. Те са за две ДКЦ-та и са отнесени до компетентните органи.  Очакват се допълнителни проверки.

 

„Проверките на общината най-често констатират нарушения, свързани с неправилно изразходвани средства на дружеството. Например неспазване на Закона за обществените поръчки и сключване на неизгодни договори”, каза Барбалов.

 

На територията на София има 42 общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове и болници. Те получават допълнително финансиране от общината за здравни услуги, които не се покриват от НЗОК.  Натрупаните към началото на годината дългове на 24 от общинските болници в столицата достигат 17 млн. лева.

 

„Дофинансирането на общинското здравеопазването за 2017 г. възлиза на 10 млн. лева, като отделно от това се отпускат средства за закупуване на медицинска апаратура”, посочи Барбалов. По думите му при лечебни заведения, работещи на загуба, се пристъпва към изискване на оздравителен план и преструктуриране. Такова преструктуриране се налага за 5-то ДКЦ в Студентски град и 30-то ДКЦ в “Обеля”.

 

Изпълнение на обществените поръчки

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top