6 са подадените оферти за изграждане на ТОЛ системата

 

6 са подадените оферти за изпълнение на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

 

Тол системата ще замени винетките за събиране на пътни такси. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС.

 

В понеделник ще бъде назначена комисия за оценка на подадените оферти за обществената поръчка. 300 млн. са приходите на АПИ на годишна база от таксите за винетки към 2016 г. Очаква се от ТОЛ-такси още първата година те да нараснат с минимум 500 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от „Фокус”.

 

По думите му от липсата на системата обществото губи годишно над 500 млн. лв., които могат да се вложат в изграждането на модерна пътна инфраструктура.

 

С изграждането на ТОЛ-системата гражданите няма да бъдат натоварвани финансово, защото фирмата ще изгради всичко за своя сметка.  Впоследствие разплащанията към нея ще стават от събраните приходи, уточни регионалният министър.

 

По думите му системата ще е по-справедлива, защото този, който амортизира пътната инфраструктура на страната и замърсява околната среда, ще плаща повече.

 

Изпълнение на обществените поръчки

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top