Ивета Кунова: Сивият сектор вреди на репутацията на бранша

Какво се случва на пазара на застрахователните брокери, кои от услугите им са най-търсени и кои са предизвикателствата пред бранша? На тези въпроси отговаря Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери, пред сп. Икономист

Ивета Кунова председателства Българската асоциация на застрахователните брокери. Бизнесът на компаниите в бранша расте с устойчиви темпове вече три последователни години и всички очаквания сочат увеличаване на оборотите и през 2017 година. Това стана повод да потърсим мнението й за предизвикателствата пред сектора и за нишите, които брокерите завземат.

За кои застраховки клиентите най-често търсят услугите на застрахователните брокери?

За всички. На практика няма застраховка, която повечето клиенти да се чувстват уверени да сключат без консултация със специалист. В същото време брокерите предлагат и много допълнителни услуги, освен продажбата на застраховки, и затова се превръщат във все по-активни участници на пазара.

При корпоративното застраховане необходимостта да се работи с брокер е най-ясно изразена и все по-голямата част от бизнеса се застрахова именно по този начин, защото той е най-надежден и лесен. Тук ключови моменти са високото ниво на компетентност и достъпността до разнообразна и пълна информация, която клиента получава при застрахователния посредник. Едно предприятие има нужда от различни видове застраховки и без консултация със специалист, съществува опасност някоя от тях да бъде неволно пропусната, предизвиквайки сериозни последици за бизнеса.

Какви са предимствата при ползването на услуги от посредник?

Застрахователния брокер е висококвалифициран специалист и познава отлично пазара на застрахователни продукти. Той може бързо и адекватно да определи техните предимства и недостатъци, и да подбере най-подходящия продукт, който най-пълно отговаря…

Прочетете цялото интервю тук: Сивият сектор вреди на репутацията на застрахователните брокери

 


top