Прокуратурата обвини бивш шеф на АПИ

Прокуратурата обвини бившия шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров в безстопанственост, от която са настъпили щети за над 41 млн. лв.

 

През 2011 г. е подписан договор между АПИ и италианската компания Кооперативно дружество „ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“ за изграждане на лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала Марица, съобщават от следствието. 31 км е дължината на тази отсечка, а срокът за изграждането е 25 месеца. Стойността на проекта е около 133 млн. лв. без ДДС.

 

Ремонтът е трябвало да приключи през есента на 2013 г. по договор, но не се е случило.

 

Според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“. Te довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Касае се за отсечка с дължина 1760 метра. A не за целия участък, уточняват от прокуратурата.

 

Поради това АПИ са обявили обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Тя е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД. На 30.06.2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на магистрала Марица на стойност 51 млн. лв.

 

Според доказателствата Лазар Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ. Той не е възложил проверка дали наново възложените дейности не са включени във вече сключения договор между пътната агенция и италианското дружество. Така за една и съща работа е платено два пъти. Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение “подписка”.

 

Изпълнение на обществените поръчки

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top