61 непроведени поръчки за над 25 хил. лв. излови Финансовата инспекция

61 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на държавни институции e установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Те са за 25 569 094 лв. Това показват данните на инспекцията за проверките, направени в периода юли-септември, цитирани от „Капитал”.

 

Инспекторите са проверили общо 401 обществени поръчки на стойност над 191 млн. лева. Съставените през тримесечието актове за установяване на административно нарушение са 204, а актовете за начет – 5.

 

Сред нарушителите, които са възстановили сумите, похарчени в нарушение, са Българският институт по метрология, Софийският районен съд, Столичният електротранспорт , Медицинският университет, където нарушенията са много.

 

Проверени са 11 поръчки за 8.3 млн. лева и са съставени 5 акта. А учебното заведение не е провело обществени поръчки през тримесечието за 2.9 млн. лв. Дружеството “Студентски столове и общежития” пък не е провело поръчки за 3.063 млн. лв.

 

Общо 26 обществени поръчки за 9.2 млн. лева на “Студентски столове и общежития” са проверили инспекторите през третото тримесечие на тази година. Съставените актове за нарушения са 11, а стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки надхвърля 3 млн. лева.

 

При Университетското издателство е установено нарушение за 114 271 лв. Езиковата гимназия в Ловеч “Екзарх Йосиф I” е нанесла с дейността си вреди за бюджета, оценени от инспекторите на 155 064 лв., като от тях възстановени са 8845 лв.

 

6 акта пък са съставени на “Чистота Искър” в София. Общата стойност на 18-те проверени обществени поръчки на общинската компания надхвърля 10 млн. лева, а компанията неоснователно не е провела поръчки за 1.7 млн. лева.

 

Нарушения има и при обществената поръчка за адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на председателството на България на Съвета на ЕС, която бе спечелена от “Галчев инженеринг” срещу над 16 млн. лв. Одит на регионалното министерство вече установи, че победителят в търга за преустройство на сградата на НДК – “Галчев инженеринг”, е трябвало да бъде отстранен още в началото на търга, защото е предложил цена с 2.5 млн. лв. по-висока от прогнозната стойност на ремонта.

 

Сега и АДФИ установява нарушения като непълна документация, предоставяна от изпълнителя на поръчката. В допълнение ръководството на НДК не е провело поръчка за изработка и монтаж на надписа “София”, за което също е съставен акт. Стойността на тази непроведена обществена поръчка е 50 хил. лева.

 

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top