Отново пускат поръчките за модернизация на пътя София – Калотина

Отново и то скоро ще пуснат обществените поръчки за модернизация на 31 км от пътя София – Калотина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Индикативна стойност на проекта е 258,6 млн. лв.

 

Двете отсечки са Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница и се обжалват, но КЗК не е образувала производство по жалбите.

 

2018 г. ще бъде решаваща и за АМ „Струма“. Очаква се лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 г.

 

Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура“ е да влезе в график и с най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март догодина трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор. Крайният срок за стартиране на обществените поръчки е 30 април 2018 г. Ако няма обжалване, в края на август трябва да има избрани изпълнители.

 

Изграждането на автомагистрал „Хемус“ също ще бъдат приоритет на министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г. С „Хемус“ е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс  трябва да бъде преодолян, за да се спре обезлюдяването на региона. Общата дължина на магистралата е 420 км. Към момента са изградени участъците София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от  Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия.

 

За ускореното развитие на Северна България е важна и магистралата „Русе –Велико Търново“. Подготовката на строителството й върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да  стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ „Русе-Велико Търново“ може да бъде завършена през 2021-2022 година.

 

През 2018 г. се очаква бум в санирането, прогнозират от регионалното ведомство. Догодина ще бъдат енергийно обновени най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015 – 2016 г. договори с Българската банка за развитие. Чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. МРРБ инвестира и 624 млн. лв. в образователна и спортна инфраструктура в 416 училища, детски градини и висши учебни заведения.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top