Две фирми искат да се грижат за сметосъбирането в Горна Оряховица

Две фирми са подали документи за обществената поръчка за 3,3 млн. лв. за сметосъбирането в Горна Оряховица.

Това са хасковската “Глобъл Клинър” ООД и русенската “Декра Строй” ЕООД. Те се явиха на конкурса и за другата поръчка за събиране на битовите отпадъци в селищата на общината.

Договорът с фирма “Клинър” ООД, която досега извозваше сметта в община Г. Оряховица, изтича в края на февруари. Дотогава трябва да бъдат избрани нови изпълнители и за двете поръчки.

Ако процедурите бъдат обжалвани от другия претендент, това на практика може да доведе до забавяне на подписването на новите договори и да изправи общината пред криза с боклука. Възможно е също и двете фирми да получат по една обществена поръчка.

Само преди месец в града се разразиха остри спорове по какъв начин да се подобри дейността по сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци. Беше създадена организация и за протест заради завишените разходи за почистването, който след това бе отменен. В крайна сметка бе избран вариантът общинско предприятие да извършва снегопочистването, метенето и миенето на улиците в  Г. Оряховица, а останалите дейности да се дадат на частна фирма.

Общината раздели избора на изпълнител в две отделни поръчки – първо бе пусната тази за селищата в общината и Долна Оряховица на стойност 2,9 млн. лв. без ДДС, а след това и за общинския център, чиято прогнозна стойност е за 3,3 млн. лв. без ДДС.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top