Парламентът дава над милион лева за гориво


Парламентът пусна обществена поръчка за доставка на бензин и дизел на общата сума малко над  1 млн. лева. С около 290 000 литра гориво за една година се очаква да бъдат напълнени резервоарите на колите на Народното събрание.

Близо 745 000 лева от сумата е именно за нуждите на служебните автомобили, които използват народни представители и администрацията на НС. Останалите 258 000, пък са заделени за 120 000 литра дизел за отопление за нуждите на почивната база във Велинград.

В документацията по нея обаче се посочва и прогнозните количества, които ще са нужни на автопарка на НС. Така през годината са предвидени да се закупят 100 000 литра А-95, около 40 000 безоловен А-98 и 150 000 евродизел.

Парламентът разполага с около 102 коли и микробуси, с които извозва народните представители. Така изчисленията показват, че на всяка една от тях се пада по около 236 литра гориво на месец. С 290 000 литра пък колите на НС могат да направят около 13 000 обиколки на страната, изчислява Монитор.

Зареждането ще става с помощта на карти за безналично плащане, като заплащането от страна на НС става по банков пък в срок от 20 дни след надеждно издадена фактура. Продавачът пък задължително трябва да им изградена търговска мрежа в страната или минимум 50 бензиностанции, където може да се зарежда безкасово.

Относно почивната база на НС във Велинград пък става дума за периодични доставки от по около 20 000 литра на месец на гориво за отопление.

Записано е задължението автоцистерната да е пълна и цялото количество да е за ведомствената база на депутатите. От годишните финансови отчети на НС за 2016 и 2017-а пък става ясно, че на година парламентът харчи между 1,4 и 1,6 млн. лева за гориво, вода и ток.

Наред с това НС ще отдели и около 2,28 млн. лева за осигуряване на самолетни билети при служебните командировки на депутатите в страната и чужбина. За целта администрацията на парламента е пуснала друга поръчка, като в изискванията към нея са посочени и основните дестинации – общо 45 на брой. Сред най-далечните са Ню Йорк, Пекин и Москва, а сред по-близките Атина, Тирана, Загреб, Букурещ. Включени са и двете ни морски столици – Бургас и Варна. Изрично обаче е записано, че тези дестинации не са изчерпателни и може да се наложи покупката на самолетни билети и за други места. При оценката на офертите най-голяма тежест ще има стойността на тарифите на билетите, след това таксата за обслужване и накрая процентът отстъпка за всяка дестинация.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top