Община Варна пази Синята зона с електромобили


Община Варна осигури 18 нови лекотоварни електрически автомобила, които започват да контролират паркирането в Синята зона на морската столица.

„Това е част от последователната ни политика за насърчаване и стимулиране на използването на екологично чист транспорт, с цел подобряване показателите на атмосферния въздух“, заяви кметът Иван Портних.

Той направи оглед на колите, заедно с Младен Иванов-директор на ОП „Общински паркинги и синя зона“, което ще стопанисва новите придобивки. Превозните средства са на стойност 1 072 500 лв, като парите са осигурени от ЕБВР. Разходите за експлоатация на един електромобил е 1-2 лв. на 100 км. пробег, без допълнителни средства за масла и филтри.

На 25 юли е обявена обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции, които ще бъдат поставени в центъра на града. От тях 22 ще могат да се ползват безплатно и от гражданите и гостите на Варна. Собствениците на електрически автомобили вече паркират безплатно в Синята зона.

„Ще дадем личен пример как може да се използват такъв тип автомобили в градски условия, като не се замърсява околната среда, каза“ още кметът Портних. Той припомни, че Община Варна кандидатства и за нови електробуси, чрез които ще се обнови изцяло автопарка на градския транспорт.

До момента в общинската фирма „Градски транспорт“ има 85 нови автобуса и 35 нови тролейбуса, осигурени чрез проекти по оперативни програми.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top