Русенско варено и пастет за кръводарителите в София

Русенско варено и пастет за първи път ще бъдат доставяни за кръводарителите в София. Това става ясно от сключения договор между Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в София и фирмата изпълнител „Оримекс“ ООД.

Дружеството е било и единствен кандидат при странните условия, заложени от възложителя. Ангажиментът му е да осигури 58 380 пакета с подкрепително-тонизиращи храни и напитки срещу 467 040 лева с ДДС.

Критерий с тежест 100% при избора е бил „общото съдържание на белтък в продуктите, предложени в групата „допълнителни продукти“, като окладът на всички продукти в пакета е 8 лева. При тези изисквания по-„интересен“ става допълнителният пакет, който в случая се състои от Русенско варено, пастет „Апетит“ и фреш от портокал.

Защото базовият съдържа фреш от ябълка, шоколад, разтворимо кафе, сметана, захарче, бъркалка и чашка. Спорно е доколко торбичката с продукти, които ще дават на кръводарителите в София, се доближава до препоръките на МЗ и СЗО за оптималното за човешкия организъм съотношение на белтъчини – 11-14%, мазнини – 30-35%, и въглехидрати – 50-55%. Само за сравнение да погледнем предишната поръчка на НЦТХ и резултата от нея. Критериите тогава са били два.

 Първо, качество и количество на предложените продукти,по отношение на хранителен състав и енергийност,гарантиращи разнообразно и балансирано хранене и максимално тонизиращо действие и приток на енергия, чиято тежест е 95%. И второ, срок на доставка с тежест: 5% Изисквало се е изрично комбинирането на продуктите да се доближава да препоръките на МЗ и СЗО.

При тези критерии ангажиментът на доставчика е бил да осигури шоколади, кроасани, Пепси, разтворимо кафе, суха сметана, соленки, крекери, два вида сухи пасти, зърнени закуски, бисквити, натурални сокове, двуцветен какаов крем. Този оклад също е на стойност 8 лева. Изчисленията сочат, че съдържа мазнини – 26,88%, въглехидрати – 64,29% , и калорийност – 2 979,9 Кcal.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top