Правят нови буферни паркинги в София

Правят два нови буферни паркинга в София до края на 2020 г. Единият ще е на бул. „Сливница“, а другият – при Централна гара. Това съобщи временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова в интервю за БГНЕС.

Тя  уточни, че паркингът на бул. „Сливница“ е изграден заедно с построяването на метрото, но все още не е довършен и към момента е неизползваем. Той е открит и ще разполага с 262 паркоместа. Надеждите на общината са, че много от хората, влизащи с коли в столицата от запад, ще предпочетат да не се придвижват с тях до центъра, а да ги оставят на паркинга и да използват метрото.

Буферният паркинг на Централна гара е подземен и ще е с 87 места. Обявена е и обществена поръчка за изграждане на наземен паркинг в „Надежда 1“ със 161 места. Предвидено е да има 65 места за ползване срещу заплащане и 86 за вдигнати от паяците неправилно паркирани автомобили. Броят на местата ще е плаващ в зависимост от нуждите, като ще се използва подвижна преграда.

Милова смята, че появата на наказателен паркинг в тази зона на София ще доведе до дисциплиниране на водачите в районите „Надежда“, „Връбница“ и „Люлин“.

Тя коментира още, че свободните места за паркиране в центъра значително са намалели и ако допреди няколко години запълването на местата е било на 80%, сега те вече се заемат на 90-95%, особено в определени часови диапазони.

В централните райони на града трябва да се намерят подходящи терени за изграждането на многоетажни паркинги, които обаче трябва да са близо до домовете на гражданите. Благодарение на тях ще могат да се освободят тротоарите от паркираните коли.

От думите на Румяна Миланова стана ясно, че е променена схемата, по която се дават стикери на собствениците на автомобили, които живеят в платени зони. „Вече е регламентирано за паркиране в зона да се дава на собственик с до 3 автомобила, а не както досега – без ограничение. Също така цената за всеки следващ автомобил е двойни и тройно по-висока“, каза Миланова. Обсъжда се и вариантът хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома си.

Нови паркоместа се очаква да бъдат разкрити и в район „Слатина” – в карето, заключено между улиците „Шипченски проход“, „Цариградско шосе“ и „Акад. Людмил Стоянов“, както и в район „Триадица“ – в участъка между бул. „България“ и улиците „Петко Каравелов“, „Балша“ и „Бяла черква“.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top