Ремонтират националната библиотека с 1.6 млн. лв.

Ремонтират фасадите на националната библиотека в София “Св. св. Кирил и Методий”.  Те са в аварийно състояние и ще бъдат ремонтирани с 1.6 млн. лв. без ДДС, става ясно от обявена за целта обществена поръчка.

Миналата пролет бе извърши ремонт на покрива на сградата, но изпълнението му остави горчив вкус, тъй като изпълнителят се оказа свързан с бившия шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Светослав Глосов, пише „Капитал”.

Консултации и анализи от специалисти са показали, че състоянието на вътрешните фасади, инсталациите и дограмите на библиотеката е “изключително тревожно”. То не отговаря на изискванията в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и се определя като “аварийно”, пише в тръжната документация.

На практика мазилката е обрушена и липсват големи участъци, които са изцяло оголени. Декоративните корнизи са в лошо състояние, дървената дограма е изметната, разсъхната и напукана, като пропуска въздух и вода, а стоманената дограма не отговаря на съвременните изисквания за топлоизолация. “По фасадите на сградата към вътрешните дворове има много елементи, добавени допълнително – кабели, кабелни канали и скари, и пр., които създават нелицеприятен вид на фасадите, както и опасност от инциденти”, пише още в документа.

Срокът за подаването на офертите е 17 януари, а изискванията към участниците са да са реализирали минимален оборот от 2 млн. лв. през последните три финансови години. Очакванията са строителните дейности да са приключили шест месеца след сключването на договора.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top