Армията дава три милиона лева за застраховка на возила

Армията ще застрахова 11 742 пътни превозни средства с “Гражданска отговорност“ и “Каско”. Това става ясно от публикувана обществена поръчка на сайта на Министерство на отбраната. Тя е за застраховане на ППС-та, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА през 2021г. – 2023 г. Прогнозната стойност без ДДС е 3 202 352,94 лв.

Пътните превозни средства, подлежащи за застраховане със задължителна застраховка „Гражданска отговорност, са 10 877, а пък тези със застраховка „Каско” са 865.

Застрахованите возила биват леки коли, автобуси, товарни автомобили, специализирани военни моторни превозни средства, трактори и прикачни устройства.

Към леките автомобили спадат такива с обем на двигателя до 1300 см³ включително, над 1300 см³ до 1800 см³ включително, над 1800 см³ до 2500 см³ включително и над 2500 см³. При тях преобладават марките Опел, Форд, Рено и Тойота.

Автобусите, които служат за превоз на военните за чествания на празници, за помощ при природни бедствия и за охрана на мероприятия, варират от 11+1 места включително до автобуси 147+1 места включително. Към специализираните ППС-та спадат джиповете, като Мерцедес G и Форд F, камиони като, Мерцедес Зетрос и Мерцедес Актрос, Мерцедес Унимог, както и мотокари.

Също така има и МПС, подлежащи на застраховане със застраховка „Злополука на местата в МПС”, като тяхната обща бройка е 8485, а общата бройка на местата е 61 475.

Най-старото возило, което е планирано да бъде застраховано, е произведено през 1985 г. и е Фолксваген Джета. Най- новото пък е полуремарке, произведено през 2019 г.

От МО подчертават, че възложителят си запазва правото да променя броя на автомобилната техника, подлежаща на застраховане със застраховка “Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Злополука на местата в МПС“ с до 2 %, като последният може да бъде увеличен или намален от възложителя преди издаването на застрахователните документи за съответния едногодишен застрахователен период. Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие е 23 септември 2020 г., сряда, 23:59.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top