Поръчка за 1,55 млн. лв. за сателитна връзка с военните ни в Афганистан пусна МО

поръчкаОще 5 лета може да остане в Афганистан българският военен контингент, става ясно от обществена поръчка на Министерството на отбраната (МО) за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между родните части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София. Поръчката на стойност до 1,55 млн. лв. с ДДС е със срок за изпълнение до 22 ноември 2021 г., а неин възложител е главна дирекция “Отбранителна аквизиция”, която е пряко подчинена на военния министър Николай Ненчев.

Ако обаче  мисията на нашите военни в Афганистан приключи преди края на 2021 г., е възможно и предсрочното прекратяване на договора.

Според премиера Бойко Борисов държавата харчи по 80 млн. лв. на година, за да поддържа мира в Афганистан. 300 хил. лв. от тях плаща МО, за да осигури непрестанна сателитна връзка с военните ни там.

Спечелилият обществената поръчка трябва да осигури техническа поддръжка на системата и да командирова служители до Афганистан, които да ремонтират техниката, при нужда. Предвижда се още обучение на военните и евентуално предислоциране на техниката.

Ако мисията ни в Афганистан бъде прекратена преди края на  2021 г., тогава изпълнителят на бъдещия договор ще има срок от месец, за да осигури спиране на системата за сателитна комуникация.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.


top