МО спря поръчката за двигатели за МиГ-29

%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0Поръчката за покупка на нови или ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители МиГ-29 на обща стойност 36 млн. спря Министерството на отбраната. Ведомството премина към пряко договаряне с единствената допусната до конкурса фирма. Става дума за българската “Авиостарт” ЕООД, макар че тръжната комисия е установила, че предложението й не отговаря на изискванията.

В допълнение предложената от фирмата ценова оферта от 43 млн. лева също е далеч над предвидения таван на сделката. Сега обаче с “Авиостарт”започват чрез пряко договаряне, което по правило е по-непрозрачно, но пък допустим по Закона за обществените поръчки (ЗОП) метод.

Допълнителни съмнения идват от доклада на комисията по процедурата, от който става ясно, че българската фирма де факто ще бъде посредник между МО и руската корпорация РСК МиГ, която ще произведе или ремонтира предложените двигатели.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.

 


top