Новият зоопарк в Пловдив е незаконен, отсече ВКП

Tiger

Новият зоопарк върху 40 дка край гребния канал в Пловдив е незаконен и трябва да бъде премахнат, защото строителството му е извършено с редица нарушения по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това става ясно от постановление на ВКП (Върховна касационна прокуратура) от 19.10.2016 г., представено днес от бившия кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова.

Обектът подлежи на премахване въз основа на чл. 224 и чл. 225, ал. 1, е становището на ВКП, която връща случая на Окръжна прокуратура със становище за образуване на досъдебно производство.

ВКП констатира нарушения и на ЗОП при сключване на договора за 4,6 млн. лв. с изпълнителя „Запрянови-03“ ЕООД, като поръчката е дадена още преди да има количествено-стойностни сметки. „Договорът за строителство е сключен на 17.11.2014 г., цели шест месеца, преди да има одобрени инвестиционни проекти“, обяви адвокат Атанас Петров.

Още през 2014 г. екскметът на район „Западен“ Десислава Желязкова подава сигнали до Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив за нарушенията на общинската администрация по ЗУТ и ЗОП за строежа на новия зоопарк. Но и двете прокуратури в града под тепетата отказват да образуват досъдебно производство и Желязкова атакува отказа им пред ВКП. „До момента в Община Пловдив няма получено никакво постановление или решение от Върховна касационна прокуратура“, обявиха от кабинета на кмета Иван Тотев.

Новият зоопарк в Пловдив разполага с Акт 15, до края на ноември ще се сдобие с Акт 16, но ще отвори чак през пролетта на 2017 г., тъй като на животните са нужни 3-4 месеца за аклиматизация.

От април 2016 година задължителната гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки трябва да представят, може да е под формата на застраховка, припомня Инстрейд Застрахователен брокер.   Застраховка Финансова гаранция е инструмент, широко използван в Европейския съюз и други страни, тъй като има ред предимства пред паричната и банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага Застраховка Гаранция от самото начало. Свържете се с нас, за да ви дадем подробности и оферта.

 

 


top