Обновяват центъра на София с поръчки за над 50 млн. лева

Ключови места и улици в центъра на София ще се сдобият с нов облик. Това ще стане възможно, благодарение на две нови обществени поръчки на Столична община за над 50 млн. лева –  С търговете се планира да се освежи централната част на столицата и да се обновят важни туристически райони.

 

Ул. „Граф Игнатиев“ с нов облик

Първата обществена поръчка е за цялостен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите и улици. Стойността на обществената поръчка е 26,3 млн. лв. с ДДС.  Срокът за изпълнение на проекта е от 6 месеца до 450 дни. Оферти се подават до 9 май.

 

Проектът включва подновяване на надземната и подземната част на района. Ще бъдат обновени ключовите площади “Джузепе Гарибалди”,. “Славейков” и градината при църквата “Св. Седмочисленици”. Жителите и гостите на София ще се радват и на обновени участъци от ул. Шишман, 6 септември и Солунска.

 

С нов облик ще се сдобият зеленчуковият пазар и емблематичният книжен пазар. За времето на ремонта книжният пазар ще бъде преместен в градинката при хотел „Рила“.  Проектът предвижда и допълнително озеленяване на зоната.  Преди реконструкцията общия брой на дърветата е 303, я след нея техният брой се очаква да бъде 463.

 

Районът около храм-паметника „Александър Невски“

Втората обществена поръчка за центъра на София е за района около храм-паметника „Александър Невски“. Планира се ремонт на пл. “Народно събрание”, градина “Кристал”, градина “Св. Климент Охридски”, и други ключови места в района, както и самият Паметник на Левски. Стойността на тази поръчка е 24 млн. лева без ДДС. Минималният срок на поръчката отново е 6 месеца, а максималният е 480 дни. Документи се приемат до 12 май.

 

Средствата се чакат по линия на оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

Гаранция за изпълнение

Избраните изпълнители на обществените поръчки за центъра на София следва да представят гаранция за изпълнение на договора, която може да бъде под формата на застраховка. Застраховка Гаранция (bonds) e доказан финансов инструмент, широко използван в развитите държави.

 

По своята същност Застраховка Гаранция Тристранно споразумение между Изпълнител, Възложител и Застраховател (гарант), което гарантира изпълнението на договорните задължения на Изпълнителя. Изпълнението им се гарантира от Застрахователя и е в полза на Възложителя. При интерес или въпроси може да се свържете с Инстрейд Застрахователен брокер.


top