Реставрират Одеона на Филипопол в Пловдив с 350 000 лева

Малкият античен театър Одеона на Филипопол в Пловдив ще бъде реставриран.  Зам.-кметът Георги Титюков подписа документите за обществената поръчка за избор на изпълнител.

 

Стойността й е 350 000 лева. Средствата са от общинския бюджет и се дават за проектиране и изпълнение на обекта.

Реставрацията на националния паметник на културата на ул. “Гурко” беше  извършена преди 15 години с дарение на кипърска фондация “Левентис”. Тогава бяха сложени стотина дървени седалки, които след няколко години изгниха, тъй като са на открито, припомня marica.bg.

 

Едва през миналата година амфитеатърът беше обновен. Реставраторите изчистиха подземните галерии и иззидаха здрави седалки, които няма да се рушат от влага, дъжд и сняг.

 

Когато махнаха обаче настилката на сцената, се оказа, че носещите греди също са изгнили.  Тяхната подмяна обаче не беше включена нито в проекта, нито в договора за обществената поръчка. Така  Одеонът си остана под ключ за още една година.

 

При проектирането ще се реши по какъв начин ще се укрепи сцената и от какъв материал да бъде настилката. Частична реставрация е необходима и в подземните галерии.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top