Изхранването на един затворник струва по 4 лв. на ден

Изхранването на един затворник ще струва около 4 лева на ден. Това предвижда обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на едро на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Тя е на стойност близо 41 млн. лв. и е за период от 4 години.

 

В България затворниците са около 7 хиляди. Разбивката показва, че за всеки месец от периода на обществената поръчка държавата ще отделя малко над 121 лв. за храна на един затворник.

 

В обхвата на поръчката попадат затворите във Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Бобов дол, София, Враца, Белене, Плевен, Ловеч, Пазарджик и Пловдив, както и затворническите общежития в Черна гора и Смолян. Крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата е 26 ноември, а на следващия ден ще бъде обявен и победителят.

 

Годишно в затворите ще се доставят 100 тона хляб, 19.7 тона кисело мляко, 6.3 тона сирене и 711 кг кашкавал. На месец на един затворник се полагат по 11 яйца, 2 килограма ябълки и половин кутия чай.

 

Предвидени са още по 1.1 кг скумрия на месец и съвсем малко рибни консерви, пише Дневник. На един затворник се падат общо по близо 10 кебапчета и кюфтета месечно и малко над килограм пилешко месо. Почти килограм е полагаемото им свинско месо на месец, 200 гр. телешко и половин кг кайма.

 

В обществената поръчка са заложени още доставки на основни зеленчуци и плодове, както и подправки. Има и дори кисело зеле, като на затворник се падат по 2.5 кг на година.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

 

Гаранцията за изпълнение на обществената поръчка може да бъде парична, банкова или застраховка. При Застраховка гаранция не се блокират средства в банка. Освен това, дори може да се получи по-добра цена от банковата гаранция. Инстрейд Застрахователен брокер предлага на българския пазар Застраховка Гаранция (БОНД). Свържете се с нас за професионална консултация и оферта.


top